header shadow

Farliga förlossningar

fredag, 27 november, 2009 av OmVård

Förlossningar är ett hett ämne på OmVård.se just nu, och idag kom vi in på förlossningsvård i världen. På eftermiddagen snubblade jag över att WebaidShop.se erbjuder möjligheten att sponsra förlossningar på Panzisjukhuset i Kongo. Därför började jag titta på hur det ser ut i världen och vad man kan göra från Sverige.

Sverige har bland den lägsta barnadödligheten i världen, tillsammans med Singapore, San Marino, Liechtenstein och Island. 3 av 1000 levande födda barn dör före fem års ålder i Sverige. I Sierra Leone dör 270 av 1000 barn före fem års ålder, alltså mer än ett av fyra barn. (Källa Globalis, 2006) Två tredjedelar av all barnadödlighet sker i 10 länder. (Källa Unicef)

Det är också farligt att vara gravid i många länder. Varje dag, varje minut dör en kvinna som är gravid eller när hon föder barn, skriver RFSU i samband med sin kampanj Mammakampen. Sierra Leone är också det farligaste landet för gravida, 2,1 % av graviditeter och förlossningar slutar med att modern dör. I Sverige är motsvarande siffra 0,03 promille. (Källa Globalis, 2005)

I Kongo-Kinshasa används grova våldtäkter som vapen mot civilbefolkningen. Över en miljon kvinnor har drabbats. Gynekologen Denis Mukwege som driver Panzisjukhuset i området fick årets Olof Palme-pris för sin kamp för att ta hand om de drabbade kvinnorna, skriver DN. Han talade också på årets Läkarstämma, vilket du kan läsa mer om i Dagens Medicin och i Läkartidningen.

Årets Right Livelihood-pris gick bland annat till gynekologen och obstretikern Catherine Hamlin, som i 50 år har arbetat med att gratis behandla kvinnor i Etiopien med obstretisk fistula, en förlossningsskada som kan drabba kvinnor vid långdragna och svåra förlossningar. Det som händer är att det blir ett hål mellan slida och urinrör eller ändtarm, vilket leder till inkontinens. Catherine har dels tagit fram operationsmetoder, dels startat sex regionala sjukhus och ett rehabiliteringscenter i Etiopien. Läs mer i DN och på stiftelsens hemsida.

Och vad kan man göra här i Sverige för att hjälpa gravida kvinnor och barn?

Genom WebaidShop.se kan du stödja Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa. Också Läkare utan gränser arbetar i Kongo-Kinshasa.

Diakonia samlar in pengar till engångsutrustning för förlossningar i Paraguay.

Du kan stödja Catherine Hamlins sjukhus via deras hemsida.

RFSU har sin Mammakampen, men det är svårt att utläsa vad som händer inom den idag eller om de fortfarande samlar in pengar till den.

Amnestys hemsida kan du skriva på ett vädjande till Sierra Leones regering att förbättra säkerheten för mödrar och barn.

Sharon Camp på Guttmacher-institutet har räknat ut att antalet kvinnor som dör i barnsäng eller graviditet kan minska med 70 % med enkla medel. Det behövs förstås pengar för att rädda alla dessa liv, ungefär så mycket pengar som finansdistriktet på Manhattan lägger på bonusar nu i december i år. Läs mer på SR.

SKRIV KOMMENTAR

Ditt namn (obligatoriskt) E-post (obligatoriskt) Webbplats Kommentar (obligatoriskt)

OmVård.se Sveriges bästa sajt 2009