header shadow

Varför finansiera Vidarkliniken

torsdag, 9 juni, 2011 av OmVård

Det är dags att ifrågasätta antroposofiska Vidarklinikens offentliga finansiering. Barnläkaren Mats Reimer skriver i en debattartikel i DN om Vidarklinikens råd om mässling. Där får man bland annat veta att mässling är bra för barnets kroppsliga och själsliga utveckling. De tipsar också om att det sjuka barnets hud bör skrubbas med en borste för att utslagen ska sprida sig över hela kroppen – något som helt saknar stöd och som Mats Reimer liknar vid barnmisshandel.

Vidarkliniken varken avråder eller rekommenderar vaccin rent ut i sina råd. Istället beskriver de vilka skäl föräldrar brukar ha för att inte vaccinera sina barn. Att det är faktafel som ligger till grund för föräldrarnas ståndpunkt får passera utan kommentar.

Jackie Swartz, läkare på Vidarkliniken och ansvarig för skriften, säger till Sveriges Radio:

”– Att vaccinera, eller inte vaccinera mot mässling är alltid föräldrarnas beslut, säger han. Det är upp till varje förälder att själva inhämta information på Vidarkliniken eller Smittskyddsinstitutet eller var det nu kan vara, säger han.”

Själv verkar han vara mot vaccin. I annat Jackie Swartz skriver återkommer han till att mässling är en möjlighet för barnen att genomgå en kroppslig och själslig mognadsprocess. Rätt behandlad sägs mässlingen vara rätt ofarlig.

Det otäcka är att mässling absolut inte är ofarlig för alla som drabbas. Ett av tusen sjuka barn kommer att drabbas av en allvarlig hjärninflammation med risk för komplikationer eller död. Barn som inte kan vaccineras på grund av till exempel sjukdom är beroende av den allmänna vaccinationsgraden. Samma sak gäller de barn som är för små för att hunnit få vaccin. Mats Reimer påpekar att många barn och deras föräldrar nog gärna avstår från ”möjligheten att utvecklas”.

Är det rimligt att Antroposoferna får pengar från landstingen om de tycker att sjukdom är nödvändig för andlig utveckling? Den offentligt finansierade sjukvården borde väl fokusera på att bota och lindra, inte att uppmuntra sjukdomars spridning och skrubba febersjuka barn med en borste?

En mer utförlig version av Mats Reimers debattartikel. Susanna Rayman instämmer. SBU kommenterar. Philip Wildenstam bloggar. Vidarkliniken dementerarHär finns Vidarklinikens råd om vård och behandling av mässling. Länken är borta från deras webbplats. Här kan ni hitta Roald Dahls text om hur hans äldsta dotter gick bort i mässling. Även LT skriver om Vidarkliniken. Vidarkliniken har nu svarat på kritiken. Mats Reimer och Alicia Hamberg beskriver på vilket sätt antroposofin ligger till grund för mässlingsråden.

Idag rapporterar SVT att hittills i år har dubbelt så många insjuknat i mässling som under hela förra året.

60 minutes i Australien om mässlingsvaccinet.

SKRIV KOMMENTAR

Ditt namn (obligatoriskt) E-post (obligatoriskt) Webbplats Kommentar (obligatoriskt)

4kommentarer
OmVård.se Sveriges bästa sajt 2009