header shadow

Undersöka sig själv eller inte?

torsdag, 1 oktober, 2009 av OmVård

Oktober är årets mest rosa månad. Den inleds idag med den Internationella bröstcancerdagen. Rosa produkter och band (som Rosa rattar) säljs till förmån för bröstcancerforskningen. Information om bröstcancer sprids i tidningar och annan media.

Cancerfonden, som driver Rosa bandet-kampanjen, satsar bland annat stort på att få kvinnor att undersöka sina bröst regelbundet. En ny tjänst de tagit fram i samarbete med Amelia och Kellogg’s erbjuder kvinnor en SMS-påminnelse om bröstundersökning en gång i månaden.

De flesta kvinnor i Sverige har troligen sett självundersökningen som något som självklart ska göras, och antagligen har väl de flesta också någon gång haft dåligt samvete för att inte göra det eller göra det tillräckligt ofta. Idag utmanar DN idén med självundersökning. I artikeln ”Egen koll av brösten döms ut av forskare” skriver de att det inte finns något vetenskapligt belägg för att självundersökning av brösten leder till minskad dödlighet i bröstcancer. Forskaren Peter C Gøtzsche som är chefsöverläkare vid Rigshospitalet i Köpenham är upprörd över de svenska rekommendationerna. Enligt honom är det ”skadligt” med med uppmaningen att undersöka sig själv, det är ”skandal och chockerande att svenska kvinnor rekommenderas att göra något som är skadligt”.

Varför det skulle vara skadligt med självundersökning framgår inte, mer än att det kan oroa i onödan och att självundersökning kan leda till onödiga biopsier.

Något som är lite intressant i sammanhanget är att Gøtzsche tidigare har väckt stor uppmärksamhet genom  en metastudie kring mammografiundersökningar, där hans slutsats var att det inte är försvarbart att regelbundet kalla kvinnor på mammografi, bland annat på grund av risken för överdiagnosticering. Det här kan du läsa mer om i The New York Times och i The Lancet.

Cancerfondens forskningsnämnd ger i DN:s artikel den danska forskaren delvis rätt om självundersökningar. Nämndens ordförande Bengt Westermark tillstår att det inte finns någon evidens för att självundersökning bidrar till minskad dödlighet, och han håller med om att det är lite överdrivet att undersöka brösten en gång i månaden. Bengt Westermark ser självundersökningen främst som en inkörsport till mammografiundersökningar, som däremot är mycket viktiga för att upptäcka bröstcancer i tid.

Samtidigt finns det kvinnor som har upptäckt tumörer genom självundersökning, kvinnor som är för unga för att bli kallade till mammografiundersökningar eller som har haft tumörer som inte upptäckts av mammografin. Läs till exempel Pysans inlägg. Också Lisa skriver om att undersöka sig själv.

Har Gøtzsche en poäng? Är det skadligt och chockerande med rekommendationer att undersöka sina bröst själv? Är det ett bara sätt att skapa uppmärksamhet kring den årliga insamlingen för bröstcancerforskningen?

Eller är självundersökning en värdefull extra säkerhetsåtgärd för att tidigt upptäcka bröstcancer?

I DN finns också en uppföljande artikel och en plats att debattera frågan.

SKRIV KOMMENTAR

Ditt namn (obligatoriskt) E-post (obligatoriskt) Webbplats Kommentar (obligatoriskt)

OmVård.se Sveriges bästa sajt 2009