OmVård - Jämför svensk vård

Människor dog i onödan

VÅRD I VÄRLDEN


2009-10-27 12:13
Kerstin Beckman

Allt började med Tim Kelsey, redaktör på Londontidningen Sunday Times, ville hitta det bästa sjukhuset åt sin gravida fru, men inte visste hur. Det slutade med en välbesökt webbplats med offentlig statistik, som i sin tur ledde till fria vårdval i hela Storbritannien.

På webbplatsen drfosterhealth.co.uk beskrivs den som en ”officiell och oberoende guide till sjukvård” och webbplatsprojektets mål att ”inte bara informera, utan också fungera som en katalysator för förändring”.

Det senare påståendet är, om man ska tro projektets chefsstatistiker Simon Jones, i allra högsta grad förverkligat.

– Vi var absolut en katalysator för att driva på den politiska viljan att införa fria vårdval i Storbritannien, säger han.

Grundaren av organisationen Dr Foster, före detta nyhetsredaktören Tim Kelsey, kom på idén när han letade efter ett bra sjukhus till sin fru att föda på. Han hittade ingen tillfredsställande information om vårdkvalitet, utan började själv publicera sjukvårdsstatistik. I dag är Dr Foster störst i Storbritannien på att jämföra vårdkvalitet.

– Tidigt upptäckte vi att statistiken visade på stora och allvarliga skillnader i dödligheten mellan landets olika sjukhus. Hundratals människor dog som säkert inte behövde dö. Genom att offentliggöra statistiken fanns det en möjlighet att också göra något åt det. I dag har vi bättre service till patienterna och en dramatiskt lägre dödlighet på sjukhusen, säger Simon Jones.

Men vägen dit var lång. Redan 2001, fem år innan själva webbplatsen lanserades, försökte Tim Kelsey publicera en tidningsbilaga där dödligheten på alla landets sjukhus presenterades. Först efter många turer släpptes den till tryckeriet.

– Den medicinska lobbyn i Storbritannien är väldigt stark, och vi var nära att stoppas helt. Men nu vänder sig sjukhusen till oss när de vill undersöka problem som de har. Vår webbplats används av väldigt många såväl patienter som sjukvårdsanställda, och vår forskning är omskriven i de flesta nyhetstidningar, säger Simon Jones

Skärmdump Dr Foster

Sjukhusinformation från Dr Foster

Liksom den amerikanska motsvarigheten calhospitalcompare.org består brittiska drfosterhealth.co.uk av två delar. Dels en detaljerad webbsida över all tillgänglig data som sjukhusen köper för att själva kunna undersöka var problemen finns, och dels en förenklad sida för allmänheten.

Simon Jones poängterar hur viktigt det är att engagera patienterna i arbetet med att ta fram statistik om vårdkvalitet.

– Allt vi gör måste vara i patientens intresse. Vi har till exempel en etisk kommitté med patientrepresentanter, som tar fram nyckelfrågor tillsammans med oss. Sedan kan patienten också ge direkt feedback på ett specifikt sjukhus på webbplatsen. Något som ifrågasattes av experter, som var rädda att det skulle missbrukas. Istället har vi fått väldigt konstruktiv och användbar kritik på det sättet. Det lärde oss att vi borde lita mer på patienten, säger han.

Här hittar du dr Foster

SKRIV KOMMENTAR

Ditt namn (obligatoriskt) Epost (obligatoriskt) Hemsida Kommentar (obligatoriskt)

Din kommentar publiceras omedelbart i samband med aktuell artikel. I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
Ida Widberg
redaktion@omvard.se
Dela med andra
| Fler
2kommentarer
2009-10-31 13:48
Det här är en idé, som vi även borde skaffa oss i Sverige. Vi vet att alla sjukhus i de olika landstingen inte är bra på allt! Det vore bra för patientens fria val att ha möjlighet att värdera olika sjukhuskliniker inom landet hur de lyckas inom specifika behandlingar.
2009-11-19 22:31
Omvårds ambitioner är mycket lovvärda! Det är min övertygelse att kvalitetsjämförelser är en absolut nödvändighet för att stärka patientsäkerheten, som ofta är undermålig. Tyvärr, får jag väl säga, eftersom denna nödvändighet egentligen är ett underkännande av Socialstyrelsen.

En information som jag också skulle vilja se är sjukhusens följsamhet till nationella riktlinjer inom olika områden. Det är ofta en god indikator på vårdkvalitet, i den mån den inte mäts enkelt på annat sätt. Här finns katastrofala svenska exempel som nog många skulle vilja känna till.